En brett diversifierad portfölj för en investerare som tål risk
Kursutveckling
Grunduppgifter
Rapporter och dokument
Allmänt om placerande
1.10.2019 slutade vi sälja nya Aktia Profiltjänst-portföljer. Portföljerna kan fortfarande användas då de är anknutna till ikraftvarande avtal och andra tjänster samt avtal och i sådana fall uppdateras dess allokering och innehåll även i framtiden.
Aktia Profiltjänst kombinerar aktiv fondbaserad portföljförvaltning, diversifiering av förmögenhet och försäkringssparande i ett paket.
Profiltjänsten placerar i en placeringskorg som i sin tur placerar i fonder vars placeringsobjekt är aktier, ränteinstrument och alternativa placeringar. Placeringsobjektens viktfördelning i portföljen varierar. Våra portföljförvaltare ansvarar för valet av fonder. Välj den av våra fem portföljalternativ som passar dig. Portföljerna som kan väljas avviker från varandra till sin risk- och avkastningsprofil. Placeringsstrategin för de enskilda portföljerna meddelas enligt målsatt långsiktig volatilitet. Portföljens värdeförändring, dvs. volatilitet, är lägst i portfölj 1 och högst i portfölj 5. Allt du behöver göra är att välja den portfölj som bäst lämpar sig för dina behov. Vi hjälper dig gärna med valet på våra kontor.
Profilportföljalternativ
Riksdagen har 13.3.2019 godkänt lagändringarna, till följd av vilka beskattningsförfarandet av sparlivförsäkringar och kapitaliseringsavtal ändrar 1.1.2020. Förändringarna inverkar också på de sparlivförsäkringar som Aktia Livförsäkring beviljat.
Delvisa lyft från försäkringsbesparingen
Det ändrade beskattningsförfarandet påverkar delvisa lyft från försäkringsbesparingen. I fortsättningen är beskattningsförfarandet för delvisa lyft från sparlivförsäkringar motsvarande som till exempel lyft från placeringsfonder och direkta aktieplaceringar.
Av det sparbelopp som lyfts från en sparlivförsäkring fr.o.m. 1.1.2020 betraktas alltid en del som eget kapital och en del som avkastning. Om besparingen inte har avkastat någonting, avdras inte heller någon skatt.
I offentligheten har framförts uppgifter enligt vilka också kapitalet dvs. de betalningar som gjorts i försäkringen skulle vara skattepliktigt fr.o.m. 1.1.2020. De här uppgifterna är felaktiga. Försäkringsbesparingens kapital beskattas inte heller i fortsättningen utan det ändrade beskattningsförfarandet inverkar endast på avkastningens beskattningstidpunkt.
Av den besparing som lyfts betraktas från och med nästa års början som skattepliktig kapitalinkomst den relativa delen av besparingen som vid tidpunkten för lyftet motsvarar avkastningens del av försäkringens totalbesparing. Som avkastning betraktas den andel av besparingen som överstiger de sammanlagda inbetalda försäkringspremierna.
Exempel, dellyft före 1.1.2020:
Försäkringsbesparingen uppgår till 20 000 euro av vilket 15 000 euro är eget kapital och 5 000 euro är avkastning. Från försäkringen lyfts 5 000 euro som är eget kapital och ingen skatt uppbärs på lyftet.
Försäkringsbesparingen uppgår till 20 000 euro av vilket 15 000 euro är eget kapital och 5 000 euro är avkastning. Från försäkringen lyfts 16 000 euro av vilket 1 000 euro är avkastning som beskattas som kapitalinkomst. Försäkringsbolaget avdrar 30 % dvs. 333 euro förskottsinnehållning på avkastningen som lyfts.
Exempel, dellyft fr.o.m. 1.1.2020:
Försäkringsbesparingen uppgår till 20 000 euro av vilket 15 000 euro är eget kapital och 5 000 euro är avkastning. Från försäkringen lyfts 5 000 euro av vilket 3 750 euro är eget kapital och 1 250 euro är avkastning. Försäkringsbolaget avdrar 30 % dvs. 375 euro förskottsinnehållning på avkastningen.
Försäkringsbesparingen uppgår till 20 000 euro av vilket 15 000 euro är eget kapital och 5 000 euro är avkastning. Från försäkringen lyfts 16 000 euro av vilket 12 000 euro är eget kapital och 4 000 euro avkastning. Försäkringsbolaget avdrar 30 % dvs. 1 200 euro förskottsinnehållning på avkastningen. Den uppskattade kapitalskatten är 1 200 euro.
Förluster i sparlivförsäkringar
Beskattningsförfarandet för en sparlivförsäkring som upphör med förlust ändrar så att fr.o.m. 1.1.2020 kan försäkringens förlust avdras från alla skattepliktiga kapitalinkomster under det år försäkringen upphör.
Försäkringens förlust bildas i beskattningen när sparbeloppet som lyfts från försäkringen under hela försäkringstiden är mindre än det kapital som placerats i försäkringen. Ifall skatteårets övriga kapitalinkomster inte räcker till att avdra förlusten, bildar den återstående förlusten kapitalinkomstartens förlust som är avdragsgill i 10 år.
Sparlivförsäkringen är en enkel och flexibel lösning, även i framtiden
Beskattningen av sparlivförsäkringar och kapitaliseringsavtal förenhetligas fr.o.m. 1.1.2020. Sparlivförsäkringen är en enkel, flexibel och skattemässigt effektiv lösning för långsiktigt sparande och förmögenhetsförvaltning.
Om dina sparplaner och dina målsättningar inte avsevärt ändrat kräver skatteändringen inte några åtgärder. Du kan fritt fortsätta ditt sparande som förut.
Försäkringsavtalet beviljas av Aktia Livförsäkring Ab, för vilket Aktia Bank fungerar som ombud.