Gå vidare till innehållet Gå vidare till chatten
Aktia Livförsäkrings kundtjänst är överbelastad.

Vi beklagar besväret.

Markkinaraati: Finland är självförsörjande i fråga om el

Markkinaraati: Finland är självförsörjande i fråga om el

Den 4 mars 2022 Marknadsrådet, Markkinaraati

I Kauppalehtis marknadsråd Markkinaati diskuterades Rysslands anfallskrig och dess konsekvenser för Finlands och Europas ekonomi.

I diskussionen deltog Risto Murto från Varma, Risto E.J. Penttilä från North West Office och Juho Romakkaniemi från Centralhandelskammaren.

– De långvariga kärn- och vindkraftsinvesteringarna i Finland leder oss mot självförsörjning i fråga om el”, konstaterade Risto Murto. Han höll med Penttilä och Romakkaniemi om att självförsörjning förutsätter tillbyggnad av kärnkraft, även om det inte är lönsamt, utan någonting som kräver statligt stöd. 

– Vindkraft är numera lönsamt och bedrivs på marknadsvillkor. Lyckligtvis har Finland långsiktigt investerat i kärn- och vindkraft.

Även Aktias chefsekonom Lasse Corin påminde i sin blogg om att vi måste minska vårt beroende av Ryssland, varvid de inhemska energiinvesteringarna kommer att påskynda den ekonomiska tillväxten på två sätt: 

– Investeringarna i förnybar energi ökar bruttonationalprodukten, och den minskade energiimporten från Ryssland påskyndar dessutom tillväxten genom att stärka bytesbalansen.

För att spela videon måste alla cookies på webbsidan accepteras.