Gå vidare till innehållet Gå vidare till chatten
Vi har störningar i hanteringen av cookies på Aktias webbsidor

Webbplatsens navigering och sökfunktion fungerar endast när man accepterat alla cookies och uppdaterat sidan. Felet åtgärdas snarast möjligt. Vi beklagar besväret som orsakas av störningarna.

Utsikterna för den ekonomiska tillväxten och resultatutvecklingen har förbättrats

Utsikterna för den ekonomiska tillväxten och resultatutvecklingen har förbättrats

Den 8 april 2024 Marknadsöversikter och placeringsutsikter

På aktiemarknaden var mars månad mycket stark. Den globala aktiemarknaden steg med över 3 procent i mars både i sina egna valutor och i euro. Även på räntemarknaden var månaden gynnsam, och avkastningen låg på plussidan på nästan alla kapitalmarknader.

 

På basis av de ekonomiska siffrorna ökar möjligheten för ett ”no landing”-scenario i den globala ekonomin, dvs. att den ekonomiska tillväxten fortsätter ligga kring den nuvarande nivån på cirka 3 procent. Ekonomiska data har under den senaste tiden överraskat positivt på bred front, och inköpschefsindexen, som baserar sig på företagens framtidsutsikter, tyder på en vändning till det bättre inom både industrin och tjänsterna. Den nuvarande konsensusprognosen för den globala ekonomiska tillväxten i år är 2,8 procent. Särskilt tillväxtprognosen för USA stiger hela tiden, och USA:s ekonomi förväntas växa med över 2 procent även i år.

 

I och med de bättre ekonomiska tillväxtutsikterna verkar den avtagande inflationen ha stannat. I USA är den underliggande årliga inflationen för närvarande cirka 4 procent och i euroområdet cirka 3 procent, vilket fortfarande ligger något över centralbankernas mål på cirka 2 procent. Centralbankerna har dock åtminstone hittills hållit fast vid sin syn om att styrräntorna kommer att sänkas i år, även om den avtagande inflationstakten har bromsats in något. Marknaden prissätter räntesänkningar på ca 60 räntepunkter från Fed i år. På grund av de svagare tillväxtutsikterna i euroområdet förväntas ECB sänka räntorna med nästan 100 räntepunkter under slutet av året från och med sitt möte i juni.

 

Förändringar i allokeringen

 

De förbättrade utsikterna för den ekonomiska tillväxten avspeglas i princip ännu inte alls i företagens resultattillväxtprognoser, som har hållit sig sånär oförändrade jämfört med situationen vid årsskiftet. Vi anser att det finns utrymme för uppgång i resultattillväxtprognoserna, särskilt i fråga om konjunkturkänsliga cykliska bolag. Den ekonomiska tillväxten, resultattillväxten och centralbankernas framtida räntesänkningar är alla faktorer som stöder aktiemarknaden, och under mars har vi höjt aktierna från neutralvikt till övervikt i allokeringen. Inom aktieallokeringen har vi höjt USA från undervikt till neutralvikt och Europa från neutralvikt till övervikt. Vi har nu en övervikt i Norden och Europa. USA, Japan och tillväxtmarknaderna är i neutral vikt. Vi tror att tillväxtaktietemat ger utrymme för cykliska aktier som det finns mycket av, särskilt i Norden och Europa. Vi överviktar också småbolag, som har hamnat långt efter de stora bolagen i kursuppgången. Småbolag är också mer cykliska till sin natur än stora bolag, och vi tror att de erbjuder en god resultattillväxt- och avkastningspotential. Inom räntorna underviktar vi de långa räntorna och vi har sänkt de korta räntorna från övervikt till neutralvikt. Inom ränteallokeringen överviktar vi tillväxtmarknadernas statsobligationer i lokal valuta samt Investment Grade- och High Yield-företagsobligationer. Tillväxtmarknadernas statsobligationer i dollar är i neutralvikt och euroområdets statsobligationer i stor undervikt.