Gå vidare till innehållet Gå vidare till chatten
På tröskeln till resultatperioden

På tröskeln till resultatperioden

Den 29 april 2024 Marknadsöversikter och placeringsutsikter

Årets första resultatperiod står inför dörren, fast det bara har gått en kort tid sedan förra årets bokslut. På nordisk nivå återspeglar bristen på synliga förändringar i analytikernas estimat marknadsförväntningarna väl. Om de tidigare resultatperiodernas trend fortsätter, kommer måttliga resultatöverskridningar knappt att synas i aktiekursen, medan besvikelser bestraffas med en klar kursnedgång.

Vi fick en försmak av den kommande resultatperioden från USA, där landets bankjättar J.P. Morgan, Wells Fargo och Citigroup publicerade sina rapporter. Alla tre banker rapporterar bättre resultat än marknadens förväntningar. När det gäller segmenten utvecklades investeringsbanksverksamheten och handeln positivt, medan kreditförlustreserveringarna var måttligare än förväntat. Av bankerna i Finland var Nordea först ut i resultatperioden, och banken överträffade analytikernas förväntningar. Nordeas resultatöverskridande förklaras huvudsakligen av stora förändringar i verkligt värde, låga kostnader och låga kreditförlustreserveringar. Den positiva utvecklingen inom finanssektorn var inte bara begränsad till bankerna, eftersom de danska skadeförsäkringsbolagen Topdanmark och Tryg också uppvisade bättre resultat än förväntat. Även om det ökade antalet skador under årets första kvartal försämrade företagens lönsamhet, låg det dock på en måttligare nivå än vad man fruktat.

Skillnader i bolagens utsikter

I skrivande stund har också några verkstadsbolag hunnit rapportera sina resultat. I rapporterna från Epirom och Sandvik, som är relevanta jämförelsebolag för Metso, sjönk beställningarna av stora gruvrelaterade anläggningar klart från året innan. Båda bolagen kommenterade dock att efterfrågan inom gruvsektorn har varit fortsatt god. Hissbolaget Kones resultatet var i linje med förväntningarna. Bolagets utsikter i Kina var oförändrade, men utsikterna för nybyggnad höjdes i fråga om Europa och USA. Valmets resultat var tudelat då marknadsutsikterna för processteknik försämrades och utsikterna för tjänster förbättrades. Som helhet låg orderingången på en lägre nivå än förväntat, men bolaget tror att man kommer att hinna ifatt i slutet av året.

För finländska företags del ger Q1-resultatperioden också insyn i de politiska strejkernas konsekvenser för bolagens resultat. Arbetskrafts- och logistikutmaningarna i fråga om inkommande komponenter och råmaterial har försvårat underhållet av produktionsanläggningarna och gjort det besvärligare att leverera färdiga slutprodukter till kunderna. Anpassningsåtgärder har setts bland annat på cellulosafabriker, och på grund av strejkerna har bl.a. Outokumpu, Ponsse, Kempower och Vaisala kommit med vinstvarningar.   

Potential hos små bolag

Ur ett enskilt företags perspektiv kommer årets första kvartal knappast att radikalt ändra den resultatvägledning för helåret som gavs bara för en kort stund sedan, men det ger dock en signal om hur man närmar sig detta mål. Många företags kommentarer gällande innevarande år tyder på en svag eller måttlig utveckling under årets första hälft och på en förbättring under årets senare hälft. Efter det svaga året 2023 är konsensusförväntningarna i fråga om resultattillväxt positiva både i de nordiska länderna och i Finland. När det gäller värderingsnivåerna ser Helsingforsbörsen och nordiska småbolag ut att vara förmånliga i förhållande till sina egna långfristiga medelvärden. Den relativa värderingsskillnaden mellan små och större bolag har stigit till samma nivåer som under finanskrisen, vilket gör dem till en attraktiv tillgångsklass för långsiktiga placerare.

Marknadsöversikten är skriven av Aktias portföljförvaltare Juha Laakso.