Gå vidare till innehållet Gå vidare till chatten
I Aktias namn rings det bluffsamtal där de varnas för att till exempel bankkoderna eller kontot är i fara Bedragaren försöker bestyrka sitt ärende genom att skicka ett textmeddelande, som syns i samma bekanta meddelandekedja som Aktias äkta meddelanden. Läs mer.
I Aktias namn rings det bluffsamtal och skickas bedrägerimeddelanden

I Aktias namn rings det bluffsamtal och skickas bedrägerimeddelanden

Den 11 juni 2024 Bloggar och artiklar

 I Aktias namn rings det bluffsamtal där det varnas för att till exempel bankkoderna eller kontot är i fara. Bedragaren försöker bestyrka sitt ärende genom att skicka ett textmeddelande, som syns i samma bekanta meddelandekedja som Aktias äkta meddelanden. I dessa fall är det frågan om ett förfalskat meddelande och därmed ska du inte klicka på länkarna som syns i textmeddelandet eller ge ut personliga uppgifter till avsändaren. 

När du får ett suspekt samtal, där personen som ringer påstår sig vara från Aktia, avbryt samtalet omedelbart och kontrollera samtalets äkthet genom att ringa till vår kundtjänst på numret 010 247 010.

Förhåll dig alltid kritiskt till meddelanden och länkar och öppna aldrig meddelandet om du inte är säker på att det inte är frågan om nätfiske.

Aktia frågar aldrig efter personbeteckning, konto- eller kortnummer, nätbankskoder eller säkerhetstal per e-post eller sms.

Om du misstänker att dina nätbankskoder har hamnat i fel händer

Om du misstänker att dina nätbankskoder har hamnat i fel händer, meddela vår kundservice om saken omedelbart. Om kötiden är lång eller du upptäcker saken utanför öppettiderna, meddela nätbankens spärrtjänst (24h), tfn 020 333 (från utlandet +358 20 333). Meddela också vår kundservice om saken så fort som möjligt. För din egen säkerhets skull spärrar vi din nuvarande nätbank och skapar nya nätbankskoder åt dig, som du kan hämta från närmaste serviceställe.

Om du misstänker att dina kortuppgifter har hamnat i fel händer eller att ditt kort missbrukats

Ring genast spärrtjänsten för kort och Aktia Wallet-applikationen på +358 800 0 2477 (24 h/dygn) och spärra kortet. Om ditt kort har blivit föremål för missbruk, gör också en polisanmälan. Du kan även tillfälligt förhindra användning av kortet via Aktia Wallet-applikationen eller i din nätbank under rubriken Kort. 

Läs också:

I ett nytt bedrägeri ombes mottageren installera en fjärrstyrningsapp i telefonen

Aktia varnar om bedrägeri på försäljningsplattformar

Det förekommer bedrägeriförsök i Aktias namn

 

Läs mer om hur du sköter ärenden tryggt