BSP-lån

BSP-lån är ett ypperligt alternativ för att finansiera köpet av din första bostad. BSP-lånet är bolån som får statsstöd enligt vissa villkor, och för att få BSP-lån krävs att du uppfyller sparvillkoren som gäller för BSP-kontot. Det finns fastställda maximibelopp för BSP-lån, men finansieringsbehovet kan vid behov kompletteras med annan finansiering.

När du har sparat ihop pengarna på ditt BSP-konto, betalar vi skattefri ränta på ditt BSP-konto och därtill betalar vi en 4 % tilläggsränta för depositionsåret och högst fem därpå följande år*.

Om du har nätbankskoder från en finsk bank kan du fylla i låneansökan i Aktias nätbank. Vänligen fyll i ansökan omsorgsfullt, det försnabbar behandlingen av ansökan. Du kan fylla i ansökan även om du inte har hittat en bostad ännu.

Ansök om BSP-lån

Fyll i låneansökan


Fördelar med BSP-lån

  • Banken beviljar dig lån för 90 % av bostadens anskaffningspris.
  • Lånetiden kan vara upp till 25 år.
  • Bostaden du köper duger som säkerhet för lånet.
  • Vid behov får du statsborgen som tilläggssäkerhet för ditt lån. För statsborgen på BSP-lånet uppbärs ingen avgift. Normalt är den 2,5 % av borgensbeloppet.
  • Staten betalar en del av räntan på ett BSP-lån under de första 10 åren. Som räntestöd betalas 70 % av den effektiva räntan på den del av räntestödslånet som överskrider 3,8 % av det resterande lånekapitalet (gäller avtal som ingåtts efter 1.1.1993)
  • Du kan dra av låneräntor i beskattningen.

www.statskontoret.fi finns mera information om maximibeloppen för BSP-räntestödslån samt om statsborgen.

*Enligt BSP-lagen förlorar du din rätt till räntestödslån och tilläggsräntan på din insättning om du lyfter pengar eller räntor från kontot innan sparmålet har uppnåtts och köpebrevet för bostaden undertecknats eller byggandet inletts. Så sker också i det fall att du under spartiden köper en bostad innan minst hälften av delbetalningarna enligt sparavtalet satts in på kontot.

Lämna en kontaktbegäran

Är du intresserad av att bostadsspara? Läs mera om BSP-konto.