Gå vidare till innehållet Gå vidare till chatten

Placeringskorg Aktia Bostäder+ passar dig som vill ha en enkel sparförsäkringslösning och vill diversifiera dina placeringar i fastighetsplaceringar.

Placeringskorg Aktia Bostäder+ passar dig som

  • vill placera på fastighetsmarknaden smidigt via en placeringskorg som placerar på fastighetsmarknaden och som huvudsakligen placerar i finska bostadsfastigheter samt fastighetsvärdepapper. Du är samtidigt beredd att bära den risk som är förknippad med förändringar på den finska bostadsfastighetsmarknaden och användningen av skuldfinansiering i placeringsverksamheten.
  • vill placera på lång sikt och är beredd att tåla kraftiga värdefluktuationer på kort sikt.
  • uppskattar placeringsobjektets likviditet
  • förstår att i placeringkorgen ingår en inlösenavgift som är oberoende av placeringstiden
  • förstår att produkten alltid medför en risk, man kan förlora hela eller delar av sin placering.

Fastighetsplacerande har traditionellt varit möjligt endast för yrkesmässiga placerare på grund av kapitalbindning och kompetenskrav. Fastighetsplaceringar kompletterar dock traditionella placeringar och sprider risken. Bostäder har länge gett en stadig avkastning. Fortsatt befolkningsökning i tillväxtcentra kommer att upprätthålla efterfrågan på hyresbostäder även de kommande åren.  

Fastighetsmarknadens utveckling påverkas vanligen inte av de traditionella aktie- och räntemarknaderna. Avkastningen och risken på fastighetsmarknaden är vanligen lägre än inom aktieplaceringar men högre än inom ränteplaceringar. Användningen av skuldfinansiering i placeringsverksamheten höjer placeringens avkastningsmöjligheter, men också risknivån. 

Placeringskorg Aktia Bostäder+ placerar sina medel i neutralvikt minst 99 % i Specialplaceringsfonden Aktia Bostäder+ som är en specialplaceringsfond som placerar i bostadsfastigheter och som främjar miljömässiga egenskaper. Fonden tar hänsyn till hållbarhetsrisker och -faktorer i investeringsprocessen. Mer detaljerad information om hur man identifierar och beaktar hållbarhetsrisker och -faktorer vid investeringsbeslut samt riktlinjer för ansvarsfullt investerande finns i fondprospektet för fonden som fungerar som korgens målmarknad.

Principen orsaka inte betydande skada är endast tillämplig på de av den finansiella produktens underliggande investeringar som beaktar EU-kriterierna för miljömässigt hållbara ekonomiska verksamheter. Den återstående delen av denna finansiella produkt har underliggande investeringar som inte beaktar EU-kriterierna för miljömässigt hållbara ekonomiska verksamheter.

Du kommer väl ihåg att investeraren alltid bör bekanta sig med placeringskorgens regler och Faktablad-dokument innan teckningen görs.

Kursutveckling

Avkastningshistoriken tar hänsyn till portföljens löpande kostnader (nettoavkastning).  Den slutliga avkastningen påverkas av försäkringens eller kapitaliseringsavtalets kostnader, de tecknings-, inlösen- och handelsprovisioner som är förknippade med placeringsobjektet samt kundens personliga beskattning. Tidigare resultat ska inte tolkas som en prognos om framtida avkastning.

Grunduppgifter

Portföljförvaltare Aktia Livförsäkring Ab
Grundad 1.3.2022
Minimiplacering 40 €
Teckningskostnad 2 %
Inlösenkostnad 1,5 % av uttagen besparing
Avgift för administration 0,50 %

Placeringskorgen kan bifogas endast till specifika försäkringslösningar som beviljas av Aktia Livförsäkring Ab. Årlig adminstrationsavgift debiteras från försäkringsbesparingen. Information om avgiften kan läsas i produktfakta. Placeringskorgens kostnader debiteras enligt tabellen ovan.

Rapporter och dokument

Allmänt om placerande

All vår placeringsverksamhet styrs av våra principer för ansvarsfullt investerande och vår klimatstrategi. Läs mer om ansvarsfullt investerande här.

Hållbarhetsrelaterade upplysningar

Placeringar kan ha både positiva och negativa konsekvenser för hållbar utveckling. Genom att beakta de huvudsakliga negativa konsekvenserna för hållbar utveckling i placeringsverksamheten strävar man efter att så väl som möjligt förstå placeringsobjektens negativa konsekvenser för miljön eller samhället. Redogörelsen för investeringsbesluts huvudsakliga negativa konsekvenser för hållbarhetsfaktorer beskriver hur negativa konsekvenser för hållbar utveckling beaktas i Aktias placeringsverksamhet. För detta används också termen PAI-statement. 

Redogörelse för investeringsbesluts huvudsakliga negativa konsekvenser för hållbarhetsfaktorer 

Produktupplysningar för finansiella produkter som främjar miljörelaterade eller sociala egenskaper

Denna finansiella produkt främjar miljörelaterade eller sociala egenskaper, men har inte som målsättning att göra hållbara investeringar. Den finansiella produkten främjar hållbara miljörelaterade och sociala egenskaper genom den övergripande ESG-integrationen och mångsidiga metoder för aktivt ägarskap som ingår i investeringsprocessen. Fondförvaltaren för ett kontinuerligt nära samarbete med investeringsobjekten för att säkerställa att hållbarhetsarbetet är förenligt med de kriterier som tillämpas och stöder utvecklingen av investeringsverksamheten genom aktivt ägarskap. Med påverkan, ägarstyrning och aktivt ägarskap främjas god förvaltning av de finansiella produkter som utgör investeringsobjekt samt förutsättningarna för god avkastningsutveckling på lång sikt i investeringsobjekten eller investeringsportföljerna. 

Miljörelaterade och sociala egenskaper samt de huvudsakliga negativa konsekvenserna för hållbarhetsfaktorer beaktas som en del av investeringsbesluten med hjälp av olika metoder som kan vara kvalitativa och kvantitativa samt basera sig både på Aktias samt fondförvaltarens  egna metoder och på en extern tjänsteleverantörs data och metoder. Den finansiella produkten följer Aktias principer för ansvarsfullt investerande, fondförvaltarens hållbarhetspolicy och den finansiella produktens investeringsstrategi. Aktias metoder för ansvarsfullt investerande beskrivs närmare i Aktias principer för ansvarsfullt investerande, fondförvaltarens hållbarhetsprinciper beskrivs närmare i fondförvaltarens hållbarhetspolicy, och den finansiella produktens placeringsstrategi beskrivs närmare i faktabladet. Förverkligandet av den finansiella produktens miljörelaterade eller sociala egenskaper följs upp och rapporteras regelbundet. Hållbarhetsindikatorerna används som en del av investeringsbeslut, portföljförvaltning, rapportering och övervakning. 

Aktia har inga direkta åtaganden gentemot de sammanslutningar som utgör investeringsobjekt, eller några andra typer av åtaganden som hänför sig till dessa sammanslutningar.

De huvudsakliga negativa konsekvenserna (PAI) och investeringarnas negativa konsekvenser för hållbarhetsfaktorerna beaktas som en del av investeringsprocessen. I den finansiella produktens investeringsprocess analyseras god förvaltningssed hos investeringsobjekten innan investeringen görs och den övervakas även under investeringstiden. 

Aktia använder sig av både kvalitativa och kvantitativa data och datakällor som en del av investeringsbesluten och portföljförvaltningen. Som källor används externa tjänsteleverantörers datakällor som Aktia valt ut för att genomföra metoderna för ansvarsfullt investerande. Datakällorna används som en del av portföljförvaltningen, rapporteringen och övervakningen. Externa tjänsteleverantörer utvärderas för att fastställa vilka metoder som ska tillämpas och för att säkerställa uppgifternas kvalitet. Den använda informationen baseras främst på officiell information som rapporterats av investeringsobjekten, men en del av informationen kan baseras på uppskattningar, vilket innebär en risk för bedömningens sanningsenlighet. Tillgången till information kan utgöra en utmaning för jämförbarheten av investeringsobjekten. För att säkerställa tillgången till omfattande information och fylla eventuella brister i informationen används data från flera olika tjänsteleverantörer. Förutom den information som tillhandahålls av tjänsteleverantörerna kan fondens portföljförvaltare kontakta investeringsobjekten direkt för att säkerställa tillgången till omfattande information.

Due diligence ska tillämpas i fråga om de tillgångar som ligger till grund för den finansiella produkten, vilket bland annat innefattar interna och externa due diligence-kontroller.

Denna finansiella produkt främjar miljörelaterade egenskaper, men har inte som mål att göra hållbara investeringar.

I beslutsprocessen och investeringsstrategin för den finansiella produkten beaktas hållbarhetsrisker och hållbarhetsfaktorer samt de huvudsakliga negativa konsekvenserna för hållbar utveckling (PAI). Centrala internationella konventioner och normer, såsom FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna och övriga FN-konventioner, FN:s mål för hållbar utveckling (UN Sustainable Development Goals), FN:s Riodeklaration om miljö och utveckling, ILO:s konventioner samt OECD:s riktlinjer för multinationella företag skapar värdebasen för ansvarsfullt investerande för den finansiella produkten. Den finansiella produkten efterföljer och främjar minimiskyddsåtgärderna enligt EU:s ram för att underlätta hållbara investeringar (2020/852), FN:s Global Compact-principer samt försiktighetsprincipen. Praxis för god styrning som minimikrav samt efterlevnaden av kraven på minimiskyddsåtgärder säkerställs genom en omfattande DD-process.

Den finansiella produkten iakttar informationsskyldigheterna enligt artikel 8 i EU:s förordning om hållbarhetsrelaterade upplysningar (Sustainable Finance Disclosure Regulation) och främjar miljörelaterade egenskaper vid sidan av andra egenskaper. Den finansiella produkten tar hänsyn till hållbarhetsrisker och hållbarhetsfaktorer i beslutsprocessen som gäller investeringar. De huvudsakliga negativa konsekvenserna (PAI) och investeringarnas negativa konsekvenser för hållbarhetsfaktorerna beaktas som en del av investeringsprocessen.

Den finansiella produkten följer Aktias principer för ansvarsfullt investerande och fondförvaltarens hållbarhetspolicy. En närmare beskrivning av Aktias metoder för ansvarsfullt investerande finns i Aktias principer för ansvarsfullt investerande. Den finansiella produkten följer också Aktias klimatstrategiska mål. Fondförvaltarens hållbarhetsprinciper finns tillgängliga i hållbarhetspolicyn.

I investeringsprocessen för den finansiella produkten analyseras praxis för god styrning hos de företag som utgör investeringsobjekt innan investeringen görs och den övervakas även under investeringstiden. Praxis för god styrning analyseras i enlighet med Aktias principer för ansvarsfullt investerande och enligt fondförvaltarens hållbarhetspolicy. När det gäller investeringsobjekten förväntar man sig och följer upp att de företag som utgör investeringsobjekt respekterar de mänskliga rättigheterna, behandlar sina anställda på ett korrekt och jämlikt sätt, hanterar miljöpåverkan och följer praxis för god styrning i enlighet med för verksamheten tillämpliga internationella normer samt de minimikrav som definierar god affärssed som offentliggjorts av till exempel FN, ILO, OECD och EU. Före investeringen görs tillbörliga och noggranna ESG-, handels- och skattebedömningar samt ekonomiska bedömningar och juridiska due diligence-bedömningar som ska uppfylla de förutsatta kriterierna. Bolagen som utgör investeringsobjekt ska dessutom förbinda sig att införa processer i enlighet med praxis för god styrning samt dokumentera genomförandet av dessa processer. Att följa praxis för god styrning är ett minimikrav.  

AIF-förvaltaren för ett kontinuerligt nära samarbete med investeringsobjekten för att säkerställa att hållbarhetsarbetet är förenligt med de kriterier som tillämpas och stöder utvecklingen av investeringsverksamheten genom aktivt ägarskap.

Den finansiella produkten följer Aktias principer för ansvarsfullt investerande, fondförvaltarens hållbarhetspolicy och den finansiella produktens investeringsstrategi. Den finansiella produkten iakttar informationsskyldigheterna enligt artikel 8 i EU:s förordning om hållbarhetsrelaterade upplysningar (Sustainable Finance Disclosure Regulation) och främjar miljörelaterade egenskaper vid sidan av andra egenskaper. Den finansiella produkten tar hänsyn till hållbarhetsrisker och hållbarhetsfaktorer i beslutsprocessen som gäller investeringar. De huvudsakliga negativa konsekvenserna (PAI) och investeringarnas negativa konsekvenser för hållbarhetsfaktorerna beaktas som en del av investeringsprocessen.

Målet för den finansiella produktens investeringsverksamhet är att genom aktiv portföljförvaltning på lång sikt uppnå en så hög och jämn årlig avkastning som möjligt genom att investera medlen i enlighet med dessa stadgar. Avkastningen utgörs främst av hyresintäkter från objekt som ägs av den finansiella produkten samt värdeförändringar. Den finansiella produkten har inget jämförelseindex. 

Beaktandet av hållbarhetsfaktorerna är en integrerad del av investeringsbesluten. Aktias metoder för ansvarsfullt investerande beskrivs närmare i Aktias principer för ansvarsfullt investerande, fondförvaltarens hållbarhetsprinciper beskrivs närmare i fondförvaltarens hållbarhetspolicy, och den finansiella produktens placeringsstrategi beskrivs närmare i faktabladet.

Aktia har inga direkta åtaganden gentemot de sammanslutningar som utgör investeringsobjekt, eller några andra typer av åtaganden som hänför sig till dessa sammanslutningar.

Förverkligandet av den finansiella produktens miljörelaterade egenskaper övervakas och rapporteras regelbundet. Hållbarhetsindikatorerna används som en del av investeringsbeslut, portföljförvaltning, rapportering och övervakning. För att mäta och övervaka hur egenskaperna förverkligas används kontrollmekanismer och metoder som är specifika för varje egenskap, och som bygger på antingen Aktias och fondförvaltarens egna eller en extern tjänsteleverantörs kontrollmekanismer, data och metoder.

Som hållbarhetsindikatorer övervakas växthusgasutsläpp, energieffektivitet, energiförbrukning, andelen förnybar energi av den totala energianvändningen, vattenförbrukning, återvinningsgrad av avfall under användning samt trafikförbindelser till platserna.

Uppföljningen av de miljörelaterade egenskaper som den finansiella produkten främjar sker genom insamling och rapportering av uppgifter om fondens hållbarhetsindikatorer. Dessa hållbarhetsindikatorer beskriver investeringsobjektens hållbarhetsegenskaper och hur väl investeringsobjekten överensstämmer med den finansiella produktens strategi. Den finansiella produkten följer utvecklingen och förändringen av hållbarhetsindikatorerna för fondens investeringsobjekt och indikatorerna för mätning av de huvudsakliga negativa konsekvenserna under den finansiella produktens hela livscykel.

AIF-förvaltaren för ett kontinuerligt nära samarbete med investeringsobjekten för att säkerställa att hållbarhetsarbetet är förenligt med de kriterier som tillämpas och stöder utvecklingen av investeringsverksamheten genom aktivt ägarskap.

Praxis för god styrning och efterlevnaden av kraven på minimiskyddsåtgärder säkerställs genom en omfattande DD-process.

Miljörelaterade egenskaper samt de huvudsakliga negativa konsekvenserna för hållbarhetsfaktorer beaktas som en del av investeringsbesluten med hjälp av olika metoder som kan vara kvalitativa och kvantitativa samt basera sig både på Aktias samt fondförvaltarens egna metoder och på en extern tjänsteleverantörs data och metoder. Metoderna kan skilja sig åt beroende på tillgångsslag och kan utnyttjas i den mån lämpliga data och information finns tillgängliga. Förverkligandet av egenskaperna övervakas och rapporteras regelbundet. Man rapporterar om egenskaperna och metoderna till exempel halvårsvis i Aktias översikt över ansvarsfullt investerande.

Aktia använder sig av både kvalitativa och kvantitativa data och datakällor som en del av investeringsbesluten och portföljförvaltningen. Fonden investerar huvudsakligen sina medel i direkta fastighetsinvesteringar, där tillgången till ESG-information och dess kvalitet säkerställs under förvärvs- och due diligence-fasen av investeringsobjekten. Externa tjänsteleverantörer som används i fondens investeringsprocess inkluderar till exempel konsultföretag och Upright Project. Informationskällor används som en del av portföljförvaltningen, rapporteringen och övervakningen, och utvecklingen av data följs under hela investeringens livscykel. Uppgifter om hållbarhetsindikatorer erhålls till största delen direkt från investeringsobjektens egna informationskällor samt plattformar (bl.a. EnerKey, färdplaner för koldioxidneutralitet, utsläppsberäkningsverktyg). Vid behov verifieras hållbarhetsindikatoruppgifter av en tredje part för att säkerställa att den använda informationen är lämplig för sitt ändamål och för att korrigera eventuella felaktiga uppgifter. Andra externa tjänsteleverantörer och informationskällor kan också användas vid behov för att genomföra ansvarsfulla investeringar, validera data samt komplettera tillfälligt saknade uppgifter.

Tjänsteleverantörer väljs utifrån lämplighet, tillförlitlighet, transparens och datakvalitet. Processerna för datainsamling samt informationskällornas relevans och kvalitet utvärderas årligen enligt Aktias process. Informationskällor används i den utsträckning de är tillgängliga och möjliga att använda. För att säkerställa datakvalitet och täckning samt för att utveckla datainsamlingsprocesserna samarbetar fondens portföljförvaltare kontinuerligt och nära med investeringsobjekten.

Vid beräkningen av indikatorer som beskriver de huvudsakliga negativa konsekvenserna används beräkningsmetoder som definieras i de tekniska regleringsstandarderna som kompletterar SFDR-förordningen (EU) 2022/1288.

Information som produceras av externa tjänsteleverantörer kan baseras på uppskattningar enligt tjänsteleverantörens metodologi. Rapporterad information är det primära valet i de fall den är tillgänglig. Andelen uppskattad information påverkas av karaktären hos den aktuella datapunkten. Särskilt framåtblickande datapunkter är sådana att de baseras på tjänsteleverantörens bedömning. Den exakta andelen uppskattad information kan inte fastställas och dess andel varierar beroende på fondens investeringsobjekt.

Vid beaktandet av miljö- och samhällsrelaterade egenskaper och hållbarhetsrisker används huvudsakligen hållbarhetsindikatorernas data som samlats in av portföljförvaltningen från investeringsobjekten. Externa tjänsteleverantörer kan vid behov användas för att beräkna eller verifiera informationen. För indikatorerna finns standardiserade beräkningsmodeller som krävs att externa tjänsteleverantörer använder.

Den insamlade informationen kan vara delvis bristfällig och trots utvecklade processer är det inte alltid möjligt att rapportera exakta siffror, exempelvis för genererat avfall, vilket innebär att rapporterade siffror kan vara baserade på uppskattningar. Dessutom baseras bedömningen av utsläpp som uppstår under investeringsobjektens livscykel, särskilt utsläpp från värdekedjor, delvis på modellerad information. Beräknad information är dock tillräckligt exakt för att beskriva och verifiera hållbarhetseffekterna. Vid behov verifieras hållbarhetsindikatorernas data av en tredje part för att säkerställa att den använda informationen är lämplig för dess ändamål och för att korrigera upptäckta felaktiga uppgifter. Fondens portföljförvaltare arbetar kontinuerligt i nära samarbete med investeringsobjekten för att säkerställa att de datakällor som mäter hållbarhetsindikatorerna är av hög kvalitet, omfattande och för att utveckla datainsamlingsprocesserna.

Med de beskrivna åtgärderna säkerställs att begränsningar i metoder och data inte påverkar genomförandet av de miljö- eller samhällsrelaterade egenskaper som fonden främjar.

Due diligence ska tillämpas i fråga om de tillgångar som ligger till grund för den finansiella produkten, vilket bland annat innefattar interna och externa due diligence-kontroller.

Aktia och fondförvaltaren använder sig av påverkan, ägarstyrning och aktivt ägarskap för att främja god förvaltning av de finansiella produkter som utgör investeringsobjekt samt förutsättningarna för god avkastningsutveckling på lång sikt i investeringsobjekten eller investeringsportföljerna. Aktivt ägarskap och påverkan hör till metoderna för ansvarsfullt investerande.

Fondförvaltaren för ett kontinuerligt nära samarbete med investeringsobjekten för att säkerställa att hållbarhetsarbetet är förenligt med de kriterier som tillämpas och stöder utvecklingen av investeringsverksamheten genom aktivt ägarskap. När det gäller fastighetsbolag som ägs av den finansiella produkten, har ägaren möjlighet att påverka praxis i fråga om miljö, samhälle och god styrning och att arbeta för ett långsiktigt perspektiv i beslutsfattandet.

Påverkan idkas alltid på investeringsobjekten om man upptäcker överträdelser av minimikraven eller kritiska negativa konsekvenser för hållbar utveckling. Dessutom påverkar man investeringsobjekt på urvalsbasis för att främja hanteringen av andra positiva och negativa hållbarhetsfaktorer som observerats. Sådana objekt och frågor prioriteras, där man anser sig ha den största möjligheten att genom påverkan främja hållbar utveckling. I påverkansarbetet föredras i mån av möjlighet aktiva samarbetssätt. Beroende på fallet påverkas objekten genom direkta, enskilda möten, tillsammans med andra aktieägare eller intressenter, eller till exempel genom att rösta vid bolagsstämmor. Fondförvaltaren förvaltar information om metoder, kanaler, verktyg och ansvar i fråga om aktivt ägarskap samt om dess omfattning och konsekvenser. Eventuella intressekonflikter beaktas när åtgärder planeras.

Försäkringen beviljas av Aktia Livförsäkring Ab, för vilket Aktia Bank fungerar som ombud.

Detta är marknadsföringskommunikation. Den historiska avkastningen är ingen garanti för framtida utveckling. Tidigare resultat ska inte tolkas som en prognos om framtida avkastning. Placeringarnas värde kan stiga eller sjunka. Placeraren kan förlora en del eller hela det placerade kapitalet. Kunden bör alltid bekanta sig med faktablad för investerare innan placeringsbeslutet. Prospekten och informationssidorna är tillgängliga på varje produkts produktspecifika sida på adressen aktia.fi/sijoituskohteet. Innehållet skall inte ses som personlig placeringsrådgivning eller som personliga rekommendationer.

Hållbarhetsratingen, dvs. sustainability rating, bildas när Morningstars data täcker minst 67 procent. Morningstars sustainability rating innehåller Sustainalytics analys på företags- och landsnivå. Morningstar® Low Carbon Designation™-märket ges när Morningstars data täcker minst 67 procent av fondens placeringar och när placeringarnas koldioxidrisker och exponering för fossila bränslen är liten. Mer information om metodiken direkt från tjänsteleverantören och i tjänsteleverantörens dokumentation. Informationen baseras på datahämtningsdatumet. Information om datum för hämtning av data och den procentandel av förvaltat kapital som täcks finns tillgänglig på begäran.

Nyckeltal producerade av Morningstar © 2025 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehålls. Denna information: (1) tillhör Morningstar och/eller dess innehållsleverantörer, (2) får inte kopieras eller spridas och (3) garanteras inte vara korrekt, fullständig eller aktuell. Varken Morningstar eller dess innehållsleverantörer är ansvariga för eventuella skador eller förluster till följd av användning av denna information. Tidigare resultat ska inte tolkas som en prognos om framtida avkastning.