Det gemensamma eurobetalningsområdet (SEPA) - enklare betalningar

SEPA är betalningsrörelsens inre marknad som togs i bruk i januari 2008. SEPA-eurobetalningsområdet underlättar gränsöverskridande elektroniska betalningar i euro som girering, direktbetalning eller bankkortsbetalning. Tjänster som hör till SEPA-betalningssystemet är bl.a. kortbetalningar, gireringar och direktbetalning. Med hjälp av Aktias SEPA-tjänster betalar du lika effektivt och säkert inom SEPA-området som i Finland.

SEPA för privatkunder

Du betalar och tar ut pengar precis som i hemlandet var du än befinner dig och vem du än betalar till inom SEPA-området.

I betalningstjänster för SEPA-området ingår girering, direktdebitering och kort. Eftersom betalningar inom SEPA-området sker på samma sätt i alla länder kan du alltid känna dig som hemma när du betalar.

Så betalar du inom SEPA-området

Du sköter enkelt alla dina betalningar inom SEPA-området på Nätbanken.

För att kunna göra betalningar inom SEPA-området måste du använda

  • mottagarens IBAN-kontonummer (International Bank Account Number) 

Ditt eget IBAN-kontonummer hittar du på ditt kontoutdrag eller i Nätbanken/Mobilnätbanken. Mottagarens uppgifter finns på gireringsblanketterna.

Du kan också använda IBAN-räknaren för att få fram ditt eget eller mottagarens IBAN-kontonummer.

Använd e-faktura i stället för direktdebitering

SEPA-direktdebiteringen medför större risker för betalare och fakturerare. Vi rekommenderar att du ersätter SEPA-direktdebitering med e-faktura. Det är det smidigaste och säkraste sättet att betala och ta betalt på.  

Betala säkert med SEPA-enligt kort

Med SEPA-enliga betalkort kan du betala och ta ut pengar i samtliga SEPA-länder lika smidigt som i hemlandet. Alla kort som är försedda med chip är SEPA-enliga. Du ska i allt större utsträckning verifiera dina kortköp med din personliga PIN-kod i stället för underskrift.

IBAN-räknare
A
llmänna villkor för förmedling av eurobetalningar inom eurobetalningsområdet

 

SEPA för företag / Till SEPA
Viktig terminologi om betalningsrörelsen / Till Terminologi
Gör du affärer utomlands? / Till Utrikeshandel