Gå vidare till innehållet Gå vidare till chatten
Aktia Livförsäkrings kundtjänst är överbelastad.

Vi beklagar besväret.

Nu är det ännu tryggare att betala köp på nätet – Det andra betaltjänstdirektivet PSD2

Den 2 februari 2021 Kundmeddelanden

Du har kanske märkt att du allt oftare behöver bekräfta dina kortköp på nätet?

Kravet på stark identifiering i samband med nätköp kommer från det andra betaltjänstdirektivet PSD2 och det tas i bruk för alla kortbetalningar i början på år 2021. Kravet på den så kallade tvåfaktorsidentifieringen innebär i praktiken att du som Aktias kortanvändare behöver bekräfta dina köp på nätet genom att identifiera dig starkt med antingen ditt nyckeltalskort och SMS-tilläggsbekräftelse eller ännu lättare via Aktia Wallet-applikationen.

Aktivera Wallet-verifikationen i Aktia Wallet-applikationen genom att klicka på "Meny" och välj "Betala på nätet". Därefter aktiverar du Wallet-verifikationen. Detta skall göras före du gör dina kortköp på nätet. Ladda ner applikationen utan avgift via Google Pay eller App Store.

Observera att om en nätbutik inte följer kraven på stark kundidentifiering kan din betalning avslås. 

En säker nätbutik känner du igen genom att du kan betala via tjänsten Mastercard Identity Check (tidigare Mastercard SecureCode). Säkerhetskraven som gäller för elektroniska betalningar samt kravet på stark identifiering minskar risken för bedrägerier och missbruk.

Viktigt gällande kortsäkerhet! 

Det är säkert att använda kort och sköta ärenden på internet så länge du kommer ihåg ett par grundläggande saker. Det viktigaste är att komma ihåg att du aldrig ska lämna ut PIN-koden eller kortuppgifterna till någon annan person. Se också till att datorn eller mobila enheten som du använder har de senaste säkerhetsuppdateringarna. Banken eller myndigheterna ber dig aldrig uppge bankuppgifter per telefon eller på nätet. Om du misstänker att ditt kort har hamnat i fel händer eller på annat sätt kan ha missbrukats så ska du genast spärra kortet genom att ringa till vår spärrtjänst.