Gå vidare till innehållet Gå vidare till chatten
Det skickas aktivt ut bluffmeddelanden i Aktias namn. Det finns också bluffnätfakturor i farten.

Det har skickats bluffmeddelanden i Aktias namn där det står att ”du har fått en uppdatering" och där du uppmanas att logga in via länken. Klicka inte på länken, den leder till en falsk webbplats. Läs mer om hur du sköter dina bankärenden tryggt.

Flera företag har fått bluffnätfakturor och i fakturorna uppmanas de att genast betala den obetalda fakturan.
Vi ber våra kunder uppmärksamma att fakturorna alltid ska öppnas och kontrolleras noggrant innan betalning, eftersom bluffakturorna har utvecklats de senaste åren och blir allt svårare att känna igen.

Semesterfirarens minneslista för säkra betalningar

Semesterfirarens minneslista för säkra betalningar

Den 19 juni 2023 Bloggar och artiklar

Ta alltid väl hand om ditt betalkort, men var särskilt uppmärksam med användningen och förvaringen av kortet om du reser utomlands i sommar. Se till exempel till att du kontrollerar det slutliga beloppet när du gör kortbetalningar och följ noggrant med dina kontotransaktioner.

Läs våra tips om vad du ska tänka på när du använder ditt kort före och under semestern.

Ett andra kort som reservkort lönar sig

Förutom ditt primära betalkort är det en bra idé att ta med dig ett andra kort som du kan förvara i hotellets kassaskåp. På så sätt har du ett reservkort redo om ditt kreditkort skulle bli stulet eller försvinna. Vid behov kan du läsa mer om olika alternativ och ansöka om kort på aktia.fi/sv/kortit.

Kontanter är viktigt att ha med sig för säkerhets skull

Det är alltid bra att ha kontanter med sig, även om betalkort numera i allmänhet fungerar utomlands. Vid kontantuttag är det bra att föredra bankautomater som är i närheten av välkända banker.

Om kortet försvinner

Om ditt kort försvinner eller blir stulet, meddela genast spärrtjänsten för kort +358 800 0 2477 (24 h). Spara också spärrtjänstens nummer i telefonens minne. Du kan också tillfälligt spärra ditt kort i Aktia Wallet-appen. Finnair Visa Credit-kortet kan tillfälligt spärras i Finnair Visa-appen.

Regionspärrar och säkerhetsgränser

Genom att ställa in säkerhetsgränser (köp- och uttagsgränser) samt regionspärrar på ditt kort minskar du risken för att bli utsatt för kortmissbruk. Du kan enkelt ställa in begränsningarna i realtid via Aktia Wallet-appen. Finnair Visa Credit-kortets gränser kan ställas in i Finnair Visa-appen. Säkerhetsgränserna gäller i 24 timmar åt gången. Regionspärren kan ställas innan resan och återställas igen efter resan.

Kreditkortets köpskydd skyddar dig mot överraskningar

Det lönar sig alltid att betala utlandsresor med kreditkort, eftersom köpet då innehåller köpskydd enligt konsumentskyddslagen. Det innebär att du kan få pengarna tillbaka om till exempel flygbolaget går i konkurs eller om ditt flyg blir inhiberat.

Räcker kreditgränsen?

Du kan också behöva ett kreditkort för att till exempel boka hotell eller hyra bil. Innan resan lönar det sig att kontrollera kreditkortets kreditgräns och det återstående kreditbeloppet. Så säkerställer du dig om att kreditkortet fungerar i alla oväntade situationer. Instruktioner för kreditgränsens förändring hittar du här.

En omfattande reseförsäkring skyddar dig

Aktias kreditkort innehåller en omfattande fritidsförsäkring, som gäller vid fritidsresor som varar högst 45 dygn i Finland eller utomlands. Bekanta dig med villkoren för ditt korts reseförsäkring här. Märk att Finnair Visa Credit-kortet inte innehåller reseförsäkring.

Aktia Mobilbank är det säkraste sättet att ta hand om bankärenden

Ladda ner Aktia Mobilbank och vår identifieringsapplikation Aktia ID i din mobil. Mobilbanken är det säkraste och lättaste sättet att betala räkningar och sköta andra dagliga bankärenden under resan.

När du använder mobilbanken lönar det sig att i mån av möjlighet använda mobildata i stället för wifi. Om du måste använda offentliga datorer ska du alltid komma ihåg att rensa webbläsarens cache, historik och cookies. Håll också dina enheter uppdaterade och förvara dem på ett säkert ställe.


Mer information om hur du sköter ärenden tryggt 

Läs våra vanliga frågor om kort