Amorteringssätt

Välj själv hur du vill betala tillbaka på lånet. Hitta ett amorteringssätt som passar just dig.

Annuitet

Betalningsraten för ditt lån innehåller både ränta och amortering. Annuitet innebär att lånets betalningsrat ändras bara i samband med ränteförändringar. Om låneräntan stiger blir betalningsraten större, och om räntan sjunker blir betalningsraten mindre. Däremot ändras inte lånetiden.

Jämn rat

Jämna rater innebär att du betalar lika stora betalningsrater under hela lånetiden. Oavsett om räntan går upp eller ner påverkas alltså inte betalningsratens storlek. Om räntehöjningar är så stora att betalningsraten inte räcker till att amortera lånet inom avtalad tid debiteras det återstående lånebeloppet i den sista betalningsraten.

Jämn amortering

I ett lån med jämn amortering är amorteringen alltid lika stor. Räntans andel minskar i och med att lånet minskar. Därför är betalningsraten större i början av lånetiden. Ränteförändringar inverkar inte på lånetiden. 

Amorteringsfrihet

Ibland behövs pengar också till annat än amortering av lån. Du kanske ska vara föräldraledig eller sabbatsledig, då dina inkomster är lägre än normalt, eller kanske amorteringsfrihet i början av lånetiden passar just din situation. Om du är intresserad av amorteringsfrihet kartlägger banken din situation i sin helhet och fattar beslut om att bevilja amorteringsfrihet enligt denna helhetsbedömning.

Ansök om amorteringsfrihet i nätbanken under Lån - amorteringsfrihet eller ring vår kundservice tfn 010 247 010.

Letar du efter en ny bostad? Se objekt till salu / TIll Fastighetsförmedlingen.
Topplån, bottenlån och allt annat som är bra att veta / Till Allt om bolån
Har du hittat din drömbostad? / Ansök om lån