Huolehdi korttisi turvallisuudesta

Kortti on henkilökohtainen ja arvokas – pidä siis hyvää huolta kortistasi. Alla saat muutamia neuvoja, jotka on hyvä muistaa kortin käsittelyssä.

 • Säilytä korttiasi yhtä huolellisesti kuin käteistä rahaa ja tarkista säännöllisesti, että kortti on tallella, erityisesti tilanteissa, joissa katoamisen riski on suuri.
 • Älä koskaan jätä korttia esimerkiksi hotelliin tai ravintolaan! Älä myöskään salli korttisi viemistä esimerkiksi ravintolan takahuoneeseen, jolloin itse et voi nähdä mitä kortillasi tehdään.
 • Älä koskaan luovuta korttia tai tunnuslukua toisen henkilön käyttöön. Jos kortinhaltija on luovuttanut kortin ja tunnuslukunsa toisen henkilön käyttöön, tapahtumien katsotaan olevan kortinhaltijan itsensä tekemiä ja hyväksymiä.
 • Älä koskaan säilytä korttia ja tunnuslukua yhdessä. Opettele henkilökohtainen tunnuslukusi ulkoa, äläkä kirjoita sitä mihinkään helposti tunnistettavaan muotoon, kuten esimerkiksi paperilapulle tai itse korttiin.
 • Käytä aluerajausta Aktia Wallet -sovelluksessa tai verkkopankissa! Kortin ei tarvitse toimia siellä missä et itse ole. Useimmiten kortin käyttöalueeksi riittää Suomi, Eurooppa ja Korttiostot verkossa; muut alueet voit avata helposti Aktia Wallet -sovelluksessa tai verkkopankissa matkustaessasi tai tehdessäsi verkko-ostoja. Käyttämällä aluerajausta vähennät merkittävästi riskiäsi joutua korttiväärinkäytöksen kohteeksi!
 • Mieti millä verkkosivuilla käytät korttiasi. Suosi MasterCard SecureCode -todennuksen vaativia sivustoja. Jos kauppapaikassa ei ole edellä mainittuja pankkitunnuksilla tehtäviä todentamispalveluja, varmista, että käytössä on salattu SSL-yhteys (verkko-osoite alkaa https://).
 • Jos et tee paljon ostoksia verkossa, sulje Korttiostot verkossa -toiminto aluerajauksesta ja avaa se aina tarvittaessa.
 • Vältä verkossa yhä laajemmin esiintyviä ns. "ohittamattomia tarjouksia" esimerkiksi euron puhelimesta sekä merkkikengistä, -takeista ja -laukuista. Vanha sanonta "jos joku vaikuttaa olevan liian hyvä ollakseen totta, se tuskin on totta" pitää paikkansa. Niin sanotut tilausansat ja kiinalaishuijaukset ovat lisääntyneet merkittävästi viime vuosina.
 • Älä koskaan anna korttisi numeroa, henkilökohtaista tunnuslukuasi tai verkkopankkitunnuksiasi puhelimessa, sähköpostitse tai muulla tavalla, vaikka näitä tietoja kyselevä esittäytyisi pankin toimihenkilöksi tai poliisiviranomaiseksi.
 • Kun maksat ostoksia tai nostat kortilla rahaa automaatista, seiso niin ja/tai peitä näppäimistö kädellä niin, että ulkopuoliset eivät näe näppäilemääsi tunnuslukua. Ammattirikolliset ovat äärimmäisen taitavia urkkimaan kortin tunnusluvun. Pahimmassa tapauksessa tililtäsi ehditään nostaa automaatilla tuhansia euroja ennen kuin edes huomaat kortin kadonneen. Suojaamalla tunnuslukusi aina huolellisesti vältyt väärinkäytöksiltä!
 • Varo varkaita! Takintaskussa, housujen takataskuissa ja olkalaukussa olevat esineet ovat taskuvarkaille helppoja saaliita. Ole erityisen varovainen suurissa ihmisjoukoissa, joissa korttisi ja omaisuutesi katoamisen riski on suuri.
 • Tarkista aina loppusumma ennen ostoksen hyväksymistä tunnusluvulla tai allekirjoituksellasi.Jos olet hyväksynyt väärän summan tunnusluvullasi, pankki ei voi auttaa sinua, vaan sinun on tällöin selvitettävä asia suoraan myyjän kanssa.
 • Säästä kaikki kuitit. Silloin voit helposti seurata ja tarkistaa korttisi käyttöä verkkopankissa, tiliotteesta tai luottokorttilaskusta. Tarvitset kuitin myös mahdollisessa Visan tai MasterCardin kautta selvitettävässä kiistatapauksessa.
 • Varmista, että korttisi päivittäiset turvarajat (osto- ja nostorajat) ovat kohtuullisella tasolla. Valitse sellaiset osto- ja nostorajat, jotka riittävät päivittäiseen käyttöön. Älä pidä kortillasi liian korkeita turvarajoja, koska joutuessasi väärinkäytöksen uhriksi liian korkeat osto- ja nostorajat tyypillisesti lisäävät väärinkäytettyjä euromääriä. Voit aina tarpeen vaatiessa tilapäisesti nostaa turvarajoja. Muista palauttaa turvarajat kohtuulliselle tasolle tilapäisen korotuksen jälkeen!
 • Älä pidä turhan paljon rahaa käyttötilillä, johon korttisi on kytketty.
 • Ilmoita heti korttisi kadonneeksi, jos se jää ulkomailla automaattiin.
 • Jos korttisi katoaa tai se varastetaan, tee ilmoitus heti. Sulje kortti reaaliaikaisesti Aktia Wallet -sovelluksessa tai soita Korttien sulkupalveluun 24 h, puh. 0800 0 2477, ulkomailta +358 800 0 2477. Huom! Wallet-sovelluksen kautta voit laittaa ainoastaan tilapäisen sulun, ja kortti tulee lopullisesti sulkea aina soittamalla sulkupalveluun. Tilapäistä sulkua voit käyttää esimerkiksi silloin, jos epäilet kortin olevan tilapäisesti hukassa esim. omassa asunnossasi ja luulet vielä löytäväsi kortin.
  Vinkki! Tallenna sulkupalvelun numerot puhelimen muistiin.