Tips för dig som köper din första bostad

Varför lönar det sig att köpa egen bostad?

  • Du betalar i vilket fall som helst för ditt boende. Om du bor på hyra går pengarna till hyresvärden; när du amorterar på ett bostadslån sparar du åt dig själv.
  • Hyran ska betalas varje månad och det kan vara svårt att avsluta ett hyresavtal snabbt. Om amorteringarna på ett bolån kan du däremot komma överens med banken och vid behov kan du ansöka om amorteringsfria månader. Bolånet är flexibelt och kan ändras enligt dina behov; det ger spelrum för skötseln av dina penningärenden. Om du till exempel flyttar utomlands kan du hyra ut din bostad och använda hyresintäkterna till att fortsätta amortera på lånet.
  • En egen bostad är ett placeringsobjekt och dess värde kan öka under årens lopp.
  • Du får dra av en del av låneräntorna i beskattningen.
  • Om du är mellan 18 och 39 år och köper din första bostad, så att du äger minst 50 procent av bostaden, behöver du inte betala överlåtelseskatt. Överlåtelseskatten är normalt 2 % av köpesumman om det är fråga om en aktiebostadslägenhet och 4 % av köpesumman om det är fråga om ett egnahemshus. Du kan alltså spara flera tusen euro om du köper din första bostad.
     

BSP-lån för att skaffa din första bostad – utan borgen

Ett BSP-lån (BSP = bostadssparpremie) är ett behändigt sätt att finansiera köpet av ditt första hem. BSP-systemet som skapats av staten gör det lättare för dig att köpa din första bostad. När du har sparat 10 procent av den bostads värde du ska köpa på ditt BSP-konto beviljar banken ett BSP-lån med fördelaktigare lånevillkor än för vanliga lån. Som säkerhet kan du använda bostaden som ska köpas eller statsborgen; du behöver inte dina föräldrar eller någon annan som borgensman.