Tips för dig som köper din första bostad

Bolåneräntorna är låga just nu och att köpa en egen bostad är ett lockande alternativ till hyresbostad. Men det kan kännas komplicerat att köpa sin första bostad.

Var inte orolig – du är inte ensam! Läs våra artiklar om bolån och kontakta oss när det börjar vara aktuellt att skaffa en egen bostad.
 

Varför lönar det sig att köpa egen bostad?

  • Du betalar i vilket fall som helst för ditt boende. Om du bor på hyra går pengarna till hyresvärden; när du amorterar på ett bostadslån sparar du åt dig själv.
  • Hyran ska betalas varje månad och det kan vara svårt att avsluta ett hyresavtal snabbt. Om amorteringarna på ett bolån kan du däremot komma överens med banken och vid behov kan du ansöka om amorteringsfria månader. Bolånet är flexibelt och kan ändras enligt dina behov; det ger spelrum för skötseln av dina penningärenden. Om du till exempel flyttar utomlands kan du hyra ut din bostad och använda hyresintäkterna till att fortsätta amortera på lånet.
  • En egen bostad är ett placeringsobjekt och dess värde kan öka under årens lopp.
  • Du får dra av en del av låneräntorna i beskattningen.
  • Om du är mellan 18 och 39 år och köper din första bostad, så att du äger minst 50 procent av bostaden, behöver du inte betala överlåtelseskatt. Överlåtelseskatten är normalt 2 % av köpesumman om det är fråga om en aktiebostadslägenhet och 4 % av köpesumman om det är fråga om ett egnahemshus. Du kan alltså spara flera tusen euro om du köper din första bostad.
     

Hur går bostadsköpet till?

Hur ansöker man om bolån? Hur förs låneförhandlingarna? Och hur går bostadsköpet till i praktiken – från bostadsvisningen till att köpebrevet är undertecknat?

Eftersom processen kan verka krånglig har vi skrivit en artikel som kan vara till hjälp!

Bostadsköpet steg för steg.
 

BSP-lån för att skaffa din första bostad – utan borgen

Ett BSP-lån (BSP = bostadssparpremie) är ett behändigt sätt att finansiera köpet av ditt första hem. BSP-systemet som skapats av staten gör det lättare för dig att köpa din första bostad. När du har sparat 10 procent av den bostads värde du ska köpa på ditt BSP-konto beviljar banken ett BSP-lån med fördelaktigare lånevillkor än för vanliga lån. Som säkerhet kan du använda bostaden som ska köpas eller statsborgen; du behöver inte dina föräldrar eller någon annan som borgensman.
 

Blir bostadsköpet aktuellt först någon gång i framtiden?

Kom ihåg att öppna ett BSP-konto i tid och börja spara för din egen bostad. Det lönar sig att börja BSP-spara minst två år innan du tar ett bolån.

Läs mer om BSP-lån och BSP-sparande.
 

Läs också dessa:

Hur stort bolån kan jag få?
Räntetaket håller lånekostnaderna på överenskommen nivå
Be om ett lånelöfte från banken redan före bostadsvisningenAnsök om bolån

Fyll i låneansökan