Omvänt bostadslån

Har du en skuldfri eller nästan skuldfri bostad? Grattis, du har skött din ekonomi väl! Med Aktias omvända bostadslån kan du använda din bostadsförmögenhet för det ändamål du önskar.

 

 
 

Fakta om omvänt bostadslån

Ikon: nummer 1 Du kvarstår som ägare till lägenheten och får pengarna genast till ditt förfogande på ditt konto.
Ikon: nummer 2 Lånetiden är 10 år och lånebeloppet kan vara till och med hälften av värdet på din bostad.
Ikon: nummer 3 Under lånetiden betalar du bara räntorna.
Ikon: nummer 4

Som standard betalas lånet bort på en gång efter 10 års lånetid eller alternativt kan man förhandla på nytt och få fortsättning på lånetiden.

 

Vill du ha en individuell offert?

Kom överens om ett möte och gå igenom din situation med vår specialist. Vi skräddarsyr en individuell lösning till dig för att uppnå dina egna målsättningar.

Lämna en kontaktbegäran

Du kan även boka tid via vår kundtjänst.

 

Förbättra din livskvalitet och förverkliga dina drömmar

 

Stöd dina närstående
Du har möjlighet att till exempel stöda ditt barn eller barnbarn i anskaffning av en bostad om du vill föra din förmögenhet vidare på ett smart sätt.

 

Satsa på din livskvalitet 
Du kan utnyttja den förmögenhet som är bunden till din bostad till exempel för en dyrare renovering, privatläkarens tjänster eller en mer flexibel ekonomi som möjliggör resande och njutande av livet.

 

Njut av dina pensionsdagar
Om du vill fortsätta bo i din stora bostad efter att du pensionerat dig kan du i förväg använda förmögenheten som är bunden till din bostad för att täcka de höga boendekostnaderna. Dessutom kan du förbereda dig inför dina kommande pensionsdagar och utnyttja den förmögenhet som är bunden till din bostad för införskaffning av en placeringsbostad.

Aktias regiondirektörer Oscar Taimitarha och Camilla Karlberg berättar mer om omvända bostadslånet i HBL:s livsstilartikel.

 

Exempel på omvänt bostadslån

Omvänt bostadslån 80 000 €
Lånetid 10 år
Betalningsrat
Under lånetiden betalar du bara räntorna.
93 € / mån
Ränta Referensränta Euribor 12
Notering 12.4.2019 -0,112% + kundmarginal 1,5%
Aviseringskostnad 2,30 € / mån
Expeditionsavgift 800 €

Det beviljade lånebeloppet av omvända bostadslånet värderas alltid från fall till fall. I exempelräkningen har det beviljats ett omvänt bostadslån på 80 000 € vilket i detta fall skulle vara 50% av bostadens skuldfria marknadsvärde. 

Den effektiva räntan för det omvända bostadslånet och det totala beloppet som ska betalas räknas med antagandet att krediten är 80 000 €, kredittiden är tio år, räntan är 12 mån. Euribor + 1,50%, aviseringskostnad 2,30 €/månad och expeditionsavgift 800 €. Den effektiva räntan är 1,68 % (räknad 12.4.2019) och det totala beloppet som ska betalas är då 86 971 €.

Ändring av de antagna värdena kan ge ett annat slutresultat bl.a. för totalbeloppet som återbetalas, betalningsrater och effektiv ränta. Exemplet är inte en låneoffert som är bindande för banken.