Grundläggande banktjänster

Som konsumentkund har du rätt till de grundläggande banktjänster vi tillhandahåller, såsom brukskonto, betalkort och nätbankskoder. Konton med kredit och olika kreditkort betraktas inte som grundläggande banktjänster.

Grundläggande banktjänster erbjuds alla konsumentkunder som är lagligen bosatta inom det Europeiska ekonomiska samarbetsområdet dvs. i en EES-stat.

Grundläggande banktjänster innefattar följande tjänster:

  • Brukskonto, kontantinsättningar och kontantuttag.
  • Aktia Debit -betalkort för att betala inköp, ta ut kontanter och betala i nätbutiker.
  • Nätbankskoder för att göra kontoöverföringar t.ex. i nätbanken, på bankkontor eller i bankens betalterminaler. Du kan även använda nätbankskoderna för elektronisk identifiering om du har en finsk personbeteckning.
     

Kan banken vägra att ge någon grundläggande banktjänster?

Om vi inte kan verifiera din identitet eller om du inte är lagligen bosatt i en EES-stat kan vi vägra att öppna grundläggande banktjänster åt dig. Om vi vägrar att öppna dessa tjänster ger vi alltid en skriftlig motivering till det.
 

Säga upp eller flytta grundläggande banktjänster

Du kan säga upp dina grundläggande banktjänster när som helst utan separat avgift. Det är enkelt att flytta över sina grundläggande banktjänster till en annan bank, du behöver bara ge fullmakt till den nya banken att överföra tjänsterna från den gamla till den nya banken.

Läs mera om grundläggande banktjänster på Finansinspektionens webbplats.
Läs mera om Överföring av grundläggande banktjänster