Gå vidare till innehållet Gå vidare till chatten
DEL V: Medelåldern

Aktia x Käärijä Ekonomiskola

DEL V: Medelåldern

Ekonomiskola medelåldaren

För att spela videon måste alla cookies på webbsidan accepteras.

Goda nyheter – också du kan vara förmögen

Då hemmet snart är betalat, barnen uppfostrade och den ekonomiska situationen stabil, är det dags att byta ekonomiskt perspektiv. Lönen har stigit med ansvaret på jobbet och man har hunnit spara en del av inkomsterna. Man har ännu tid kvar i arbetslivet före pensionen. Nu är det dags att ändra fokus från att betala bort lån till att optimera förmögenheten och säkerställa inkomstnivån efter att man slutat jobba.

I medelåldern lönar det sig att göra ett mellanbokslut för den egna ekonomin, där man granskar den egna situationen och räknar ut sin nettoförmögenhet. Under småbarnsåren hinner man inte alltid notera hur den egna ekonomin växer och utvecklas. För många kan det komma som en överraskning att man under åren som gått sakta hunnit öka sin förmögenhet och vilka möjligheter det ger. En så gott som eller helt och hållet skuldfri bostad är förmögenhet som, då man använder den rätt, på lång sikt kan ge bra möjligheter att utveckla ekonomin till en helt ny nivå.

Förberedelser inför pensionen

Innan man går i pension lönar det sig att fundera på hur man vill spendera sina pensionsdagar. Räcker den förväntade pensionen för den levnadsstandard man önska, eller behöver pensionen ökas med egna sparmedel? Den förväntade pensionen kan man granska via arbetspensionsutdraget, som man hittar på nätet exempelvis på työeläke.fi/sv/.

När barnen flyttar hemifrån kan det bli aktuellt att byta den nuvarande bostaden till en mindre. På så vis kan man effektivt frigöra förmögenhet från bostaden och få en slutspurt i sitt pensionssparande. Ett annat sätt att utnyttja förmögenhet som är bunden väggarna är ett omvänt bolån.

Bekanta dig med ett omvänt bolån

För att hitta lösningar som passar just den egna situationen och de egna önskemålen lönar det sig att boka en tid med bankens specialist som kan rekommendera olika alternativ och se sådana möjligheter man inte själv hade kommit att tänka på.

Förmögenhetsplanen är ett sätt att se dina egna ekonomiska möjligheter. Läs mer och boka en tid, så gör vi en egen förmögenhetsplan åt dig så att du får det mesta ut ur din ekonomi.