Gå vidare till innehållet Gå vidare till chatten
I Aktias namn rings det bluffsamtal där de varnas för att till exempel bankkoderna eller kontot är i fara Bedragaren försöker bestyrka sitt ärende genom att skicka ett textmeddelande, som syns i samma bekanta meddelandekedja som Aktias äkta meddelanden. Läs mer.
DEL II: Ungdomen

Aktia x Käärijä Ekonomiskola

DEL II: Ungdomen

För att spela videon måste alla cookies på webbsidan accepteras.

Ungdomens bankärenden

Det är bra att träna på hantering av den egna ekonomin och penninganvändningen redan som ung. Planering, uppföljning av penninganvändning, sparande och målsättningar samt prioritering – de viktigaste betalningarna måste skötas först - är saker som lägger grunden för en framgångsrik hantering av den egna ekonomin under hela livet. Med en regelbunden vecko- eller månadspeng kan man att öva på hur man hanterar pengar. Då det finns en begränsad summa pengar att använda måste man lära sig att koordinera utgifter och inkomster. Man kan inte få allt, åtminstone inte genast. Man får fatta beslut om att köpa godis nu eller spara pengarna och kunna köpa nya skor senar.

Sparande

Det är viktigt att göra sparandet till en vana redan som ung även om inkomsterna är små och oregelbundna. Sparandet kan vara målinriktat till exempel för den första egna bostaden, för ett annat större köp eller till exempel en semesterresa. Det är också viktigt att spara för överraskande situationer, ”för en dålig dag”.

Bostadssparande

Med ett BSP-konto kan man börja spara för sin första bostad redan som 15-åring. BSP (bostadspremiesystem) är ett statligt stött system som stöder köpet av den första bostaden. I systemet ingår ett BSP-konto och ett BSP-lån.

BSP-spararen får värdefulla fördelar vid köpet av den första bostaden. För att få ett BSP-lån räcker det med att man sparat 10 % av inköpspriset på lägenheten och i räntestödsånet ingår en kostnadsfri statlig garanti. På så sätt behöver man inte andra borgensmän eller ytterligare kostnadsbelagda garantier för lånet.

Läs mer om BSP-sparande och BSP-lånet här