Använd ditt kort tryggt

Kortet är personligt och värdefullt – ta alltså väl hand om det. Här får du råd som är bra att komma ihåg när du hanterar ditt kort.

 • Bevara ditt kort lika omsorgsfullt som kontanter och kontrollera regelbundet att du har det kvar, särskilt i situationer där risken för att kortet försvinner är stor.
 • Lämna aldrig ditt kort till exempel på ett hotell eller i en restaurang! Låt inte heller någon ta med ditt kort till det bakre rummet i en restaurang så att du inte ser vad personen gör med kortet.
 • Överlämna aldrig kortet eller PIN-koden till någon annan. Om en kortinnehavare har överlämnat sitt kort och PIN-koden till någon annan person anses transaktionerna vara gjorda och godkända av kortinnehavaren själv.
 • Förvara aldrig kortet och PIN-koden på samma ställe. Lär dig in personliga PIN-kod utantill, skriv inte upp den på ett lätt igenkännligt sätt, såsom på en papperslapp eller på själva kortet.
 • Använd regionspärren i Aktia Wallet-applikationen eller i nätbanken! Kortet behöver inte fungera där du inte befinner dig. För de flesta kort räcker Finland, Europa och Kortinköp på nätet som användningsområde; övriga områden kan du lätt öppna i Aktia Wallet-applikationen eller i nätbanken när du ska resa eller handla på nätet. Genom att använda regionspärren minskar du risken för att råka ut för kortbedrägerier betydligt!
 • Tänk på var och på vilka webbplatser du använder ditt kort. Använd helst webbplatser som kräver verifiering via MasterCard SecureCode. Om nätbutiken inte har verifieringstjänster som fungerar med bankkoder ska du försäkra dig om att du har en krypterad s.k. SSL-förbindelse (webbadressen börjar med https://).
 • Om du inte handlar så mycket på nätet stäng av funktionen Kortinköp på nätet och öppna den bara vid behov.
 • Undvik "oslagbara erbjudanden" som blir allt vanligare på nätet till exempel telefoner, märkesskor, -jackor och -väskor för en euro. Det gamla uttrycket "verkar det för bra för att vara sant så är det antagligen så." håller streck. Så kallade beställningsfällor och kinesiska bedrägerier har ökat betydligt under de senaste åren.
 • Ge aldrig numret på ditt kort, din personliga PIN-kod eller dina nätbankskoder per telefon, e-post eller annat sätt inte ens fast den som frågar efter dem skulle presentera sig som bankfunktionär eller polis.
 • När du betalar inköp eller tar ut pengar i automat ställ dig på så sätt eller täck över tangenterna med din hand så att utomstående inte ser koden du matar in. Proffsbrottslingar är ytterst skickliga på att luska ut kortets PIN-kod. I värsta fall hinner de ta ut tusentals euro i automater från ditt konto innan du ens märker att kortet är borta. Skydda alltid din PIN-kod omsorgsfullt för att undvika kortmissbruk!
 • Akta dig för tjuvar! Föremål i jackfickan, bakfickorna eller axelväskan är lätta byten för ficktjuvar. Var särskilt försiktig i folksamlingar, där risken för att kortet och din egendom försvinner är stor.
 • Kontrollera alltid slutsumman innan du godkänner köpet med PIN-kod eller underskrift. Om du har godkänt fel summa med PIN-kod kan banken inte hjälpa dig, utan då måste du reda ut saken direkt med försäljaren.
 • Spara alla kvitton. Då är det lätt att i nätbanken, på kontoutdraget eller kreditkortsräkningen följa med hur kortet har använts. Du behöver kvittona också för utredning av eventuella tvister via Visa eller MasterCard.
 • Kontrollera att de dagliga skyddsgränserna (uttag och köp) för ditt kort är på rätt nivå. Välj sådana gränser för uttag och köp att de räcker för ditt dagliga bruk. Du ska inte ha onödigt höga skyddsgränser på kortet, eftersom dessa om du råkar ut för missbruk typiskt ökar beloppet som missbrukas. Vid behov kan du alltid höja skyddsgränserna tillfälligt. Kom ihåg att återställa skyddsgränserna till vanlig nivå efter den tillfälliga höjningen!
 • Ha inte onödigt mycket pengar på det brukskonto som ditt kort är kopplat till.
 • Gör omedelbart en anmälan om försvunnet kort om det blir kvar i en automat utomlands.
 • Meddela genast om ditt kort förkommer eller blir stulet. Spärra kortet i realtid i Aktia Wallet-applikationen eller ring Spärrtjänsten för kort, 24 h, tfn 0800 0 2477, från utlandet+358 800 0 2477. Obs! Via Wallet-appen kan du endast lägga in en tillfällig spärr och du ska spärra kortet slutligt genom att ringa spärrtjänsten. Den tillfälliga spärren kan du använda om du har förlagt kortet t.ex. hemma hos dig och tror att du kommer att hitta det. Tips! Spara numren till spärrtjänsten i telefonens minne.